For Grunnskole

Ønsker du et skolebesøk? Ta kontakt med Therese Hagen på telefon: 45 00 26 44 eller e-post: therese.strupstad.hagen [at] aama.no.

SJØFARTSMUSEET

Skolebesøk på sjøfartsmuseet er gratis for alle elever i grunnskolen.

1.-5.trinn

På sjøfartsmuseet i Hasseldalen forteller vi historien om da skip ble bygd i tre og drevet fram av seil og vind i handel på de syv hav. Seilskutebygging på skipsverftet og mannskapets hverdag på seilskuta står i fokus. Vår hovedutstilling byr på spennende aktiviteter. 

Varighet:ca 45 minutter.

6.-10.trinn

Opplegget starter med en vandring på Biodden med fokus på sjøfartsbyen Grimstad. Elevene får høre historien om slaget på Grimstad havn, og lærer om gatenavnenes opprinnelse, ballastplanter og 1800-tallets arkitektur. Vi avslutter med et besøk på sjøfartsmuseet i Hasseldalen. Seilskutebygging på skipsverftet og mannskapets hverdag på seilskuta står i fokus. Vår hovedutstilling byr på spennende aktiviteter. 

Varighet: ca 1,5 time

IBSEN-MUSEET

Skolebesøk på Ibsen-museet er gratis for alle elever i grunnskolen.

1.-10.trinn

BYVANDRING MED TEMA: IBSEN

På byvandringen besøker vi sentrale Ibsen-steder i Grimstad. Byvandringen har hovedfokus på Ibsens tid i Grimstad, og på hva som kan ha inspirert Henrik Ibsen til å skrive mens han bodde her. 

Varighet: 45 minutter

NORSK HAGEBRUKSMUSEUM

Skolebesøk på Norsk Hagebruksmuseum er gratis for alle elever i grunnskolen.

1.-10.trinn

Et besøk på Norsk Hagebruksmuseum gir innsikt i spennende tema som knytter seg til hagebrukets historie. Elevene vil få en introduksjon om museet og området Dømmesmoen, og får utforske museets tre utstillinger ”Et eventyr om rips og rabarbra”,  ”Bier og blomster. Det økologiske samspillet”, og ”I krukke, glass, boks og flaske”  på egenhånd. Opplegget tilpasses det enkelte klassetrinn.

Varighet: 45 minutter

5.-7.trinn

Blomster og grønt i maten

Planter har alltid vært brukt til mat, men også til hudpleie, medisin, gift, eller foredlet til klær. I nødstider var folk utrolig oppfinnsomme i bruken av ulike planter som erstatning for matvarer de manglet.

Elevene blir vist bilder av plantene de skal lete etter, og samler etterpå spiselige planter i parkanlegget på Dømmesmoen sammen med museumsformidleren. Plantene brukes etterpå i matlaging.

Elevene er også innom Ibsens urtehage, en samling planter som viser hva som var vanlig til medisinsk bruk i Grimstad på 1800-tallet. Utgangspunktet er de latinske plantenavnene som står på krukker og skuffer på Ibsen-museet i Grimstad, der Henrik Ibsen var apotekerlærling fra 1847-1850.

Varighet: 2 klokketimer

Epler

Norsk Genressurssenter har utviklet skoleopplegget ”Eplejakten”. Skoleopplegget ligger på nett, og vi anbefaler skolene å prøve ut dette opplegget. Gi oss gjerne tilbakemeldinger på hvordan det har gått, og bruk gjerne museet som en ressurs. Les mer på www.skogoglandskap.no/temaer/eplejakten

HAMSUN

Vandring i Hamsuns ruslespor er gratis for alle elever i grunnskolen.

8.-10.trinn

Vandring i Hamsuns ruslespor

Knut Hamsun kjøpte gården Nørholm utenfor Grimstad i 1918, og bodde der med sin familie fram til sin død i 1952. Han mottok Nobels litteraturpris i 1920 for romanen Markens Grøde. Under 2.verdenskrig ble det kjent at Hamsun støttet okkupasjonsmakten. Etter krigen ble han derfor internert på det gamle sykehuset i Grimstad i påvente av rettsak. I rettsaken i Grimstad ble han ilagt en erstatningsbot som var så stor at han i realiteten var ruinert for alltid. I 1949 utga han sin siste bok Paa gjengrodde Stier, som omhandler tiden fra han ble arrestert til dommen falt i Høyesterett.

Vandringen tar elevene med i Hamsuns ruslespor.  Vi fokuserer på Hamsuns beskrivelser i boken Paa gjengrodde Stier. Opplesning av Hamsuns skildringer i boken er en sentral del av vandringen. Vi starter ved det gamle sykehuset i Grimstad, går over Fløyheia og ender ved ”Hamsuns” postkasse i Storgaten. Vandringen foregår i kupert terreng, og egner seg ikke for mennesker med bevegelseshemninger. Vi anbefaler godt fottøy. Det er mulig å legge vandringen til rette for elever med bevegelseshemninger. Vi starter da vandringen ved det gamle sykehuset i Grimstad, går ned Storgaten, og stopper ved biblioteket og ”Hamsuns” postkasse.

Varighet: 1-1,5 timer