Hommel og kanari
For en som ikke er spesielt bevandret når det gjelder utstyret på bondegårder, var det overraskende å se hvor mange forskjellige redskaper og hjelpemidler som har vært brukt på lokale gårder i løpet av de siste 150 årene. Dessuten var det påtakelig at jo eldre gjenstandene var, desto oftere viste det seg at de var tilvirket av bonden selv eller andre på gården. For et vell av kunnskaper og ferdigheter disse bøndene har hatt!
Selv om mange av gjenstandene var ukjente for undertegnede, ga navnene som oftest en klar indikasjon på hva gjenstanden ble brukt til. Både ploger, kjerrer, honningslynger og seletøy hadde navn som det var lett å forstå. Men ganske ofte dukket det opp gjenstander med navn jeg aldri hadde hørt - og arbeidet med identifiseringen har utvidet mitt ordforråd betraktelig.
Her er noen eksempler:
En hegd (også kalt hogold eller reiphelle) er et redskap som sammen med reip eller tau ble brukt til å reipe sammen og holde lasten samlet under frakting. Hegda ble laget av en greinstubb som ble formet som en bøyle med kryssende ender. I krysset ble det det festet et tau eller reip. Reipene var ofte laget av huder av storfe eller elg.
Redskapet har, i likhet med kjært barn, mange navn:
hogd (Sunnfjord, Sunnmøre, Romsdal), hegl (Sunnhordland, Rogaland), hegder (Orkdal), hegt (Setesdal, Telemark, Numedal), hovold (Voss, Hardanger), hovd (Nordfjord, Sunnmøre), holder (Innherred, Gauldalen, Østerdalen), helder (Gudbrandsdalen), holda (Sogn), hella (Østlandet).
Tekst og foto av Peter Anton Lorentzen, prosjektmedarrbeider ved Grimstad bys museer.