Sennep – et spennende krydder
Hva er egentlig sennep?
Sennep er en ettårig plante i korsblomstfamilien. I tillegg til sennep hører blant annet kål, blomkål, reddik, pepperrot og wasabi med i denne familien. Sennepsplantens blomster må insektbestøves for å få en stor avling med godt velutviklede sennepsfrø.
Sennepsfrø er både et krydder og den viktigste ingrediensen i all slags sennep.
Sennepsfrøene males eller knuses og blandes med vann, eddik, vin, olje eller en annen væske til en grov- eller finkornet og kremaktig konsistens. Mange sennepstyper er søtlige, og her blandes det inn ulike typer honning og sukker. I tillegg kan nesten all verdens forskjellige krydderier tilsettes, og så er det bare å smake seg fram til sin egen personlige perfekte sennep alt etter hva den skal brukes til. Sennep kan også kjøpes i pulverform, som Colmans sennepsgule metallboks de finner i butikkenes krydderhyller.
Hvit saus med smakt til med sennep eller tørrsennep gir masse god smak og passer spesielt godt til lutefisk og klippfisk, eller røykt kjøtt som lammelår, svinekam, pinnekjøtt eller pølser.
Sennep deles grovt opp i fire ulike typer sennep
De mest kjente franske er ulike varianter Dijon sennep fra byen Dijon. De består hovedsakelig av sennepsfrø, hvitvin og salt, og brukes primært som krydder i mat. Tysk sennep er mildere i smaken enn de franske og brukes mest som tilbehør til pølser og stekte retter av svin. Engelsk sennep er oftest laget av både tørrsennep og sennepsfrø, samt krydder, hvetemel og vann. Den er sterk og brukes ofte innblandet i mat. Amerikansk sennep er søt og mild, og ofte farget gul av gurkemeie.
Norsk sennep
Sennepsdyrking har ingen lang historie hverken i Norge eller Grimstad, men sennepsfrø kunne bestilles fra Grimstad Gartneri`s frøkataloger fra 1936 til ut på 1950-tallet. I 1948 kostet 1 kilo frø 9 kroner og en porsjonspakke 21 øre. Sennep tåler å dyrkes i kjølig klima, noe bestyrer ved botanisk hage i Oslo, professor F. C. Schübeler beskriver i sin bok «Frø-avl i Norge» utgitt i 1889. Prøvedyrking ved flere av hans forsøksstasjoner i Nord-Norge avlet fram godt modnet sennepsfrø.
Under og noen år etter andre verdenskrig produserte bøndene i Grimstaddistriktet nok av sennepsfrø for levering til Grimstad konservesfabrikk og Grimstad eddikbryggeri. Etter hvert gikk lønnsomheten ned og sennepsfrøene ble importert fra utlandet. Konservesfabrikken produserte sennep helt fram til 1980.
Royal sennep
Grimstad konservesfabrikk produserte flere sennepstyper, en av dem het Royal sennep. Den originale oppskriften kan sees på en av plakatene i utstillingen på Norsk Hagebruksmuseum. Utstillingen handler om konservesindustrien i Grimstad. Det var snakk om store porsjoner: 40 kilo ulike sorter sennepsfrø, 20 kilo sukker og sirup, 100 l vann og 40 l eddik, samt salt og diverse krydderier – alt for å lage en solid porsjon Royal sennep. Eddiken ble levert fra Grimstad eddikbryggeri.
Salatsennep
Sennep er også en salatplante. De senere årene har utvalget økt av forskjellige typer salat. Blader fra flere sorter sennepsplanter brukes i salatblandinger.
Forskere ved Nibio har i 2019 avsluttet et forsøk med kuldetolerante grønnsaker, blant andre sennepsplantene Pac Choi og Mizuna. Dette er planter som har utviklet beskyttelse mot kulde. Selv med noen frostnetter fortsetter plantene å vokse. Flere av plantene som var med i forsøket var fra samme plantefamilie som sennepen tilhører.
Lag din egen sennep
Sennepsfrø brukes som smakstilsetning, enten alene eller sammen med andre smakstilsetninger. Sennep brukes ofte som en ingrediens i dressinger, marinader og sauser.
Sennep kan brukes til så mye mer enn pølser, slipp deg løs og lag din egen variant av sennep, det finnes utallige oppskrifter på nettet og i oppskriftsbøker.
Basisoppskrift på sennep
2 ss gule sennepsfrø
1 ss sennepspulver
1 ss honning
1 ts hvitvinseddik
½ ts salt
2 ss olivenolje
Kok opp 3 dl vann og tøm det over sennepsfrøene, la stå 2-3 timer, og hell av vannet.
Knus sennepsfrøene sammen med honning i en morter. Ha blandingen over i en liten bolle sammen med sennepspulver, eddik og salt. Rør godt mens du sper med oljen til passe tykk blanding.
Dette er en grunnoppskrift som kan videreutvikles og varieres med andre ingredienser. Her kan du grov- eller finknuse sennepsfrøene, ha mer eller mindre sennepspulver og ulike mengder og typer eddik.
Smaksbildet forandre seg også etter hvor mye søtstoff som tilsettes. Noen sennepstyper er helt uten søtstoff, eller du kan variere med ulike typer honning eller sukker. Oljetypene kan også forandre smaken.
Prøv med forskjellige typer krydder som estragon, chili, nellik, dill, finrevet appelsin- eller sitronskall. Listen kunne vært mye lengre, men sennep er noe som kan varieres i det uendelige alt etter hva den skal brukes til og personlig smak. Lykke til med å utvikle din egen sennep!
Teksten er skrevet av Vivian Stølen, stedsansvarlig for Norsk Hagebruksmuseum.
Hver 14. dag sender vi nyhetsbrev med artikler til våre abonnenter.
Trykk HER dersom du også ønsker å få kultur- og litteraturhistorisk lesestoff rett i mailboksen!
Du kan lese flere hagebruksrelaterte artikler HER.