5.-7. trinn: "Historie på glass"

Har du noen gang lurt på hvordan bestemor lagde syltetøyet sitt? Eller hvorfor maten holder så mye lenger når den er lagret på glass, boks eller flaske?  

Konservering er en viktig del av vår matvaretradisjon, og i dette undervisningsopplegget pakker vi med oss både lokale råvarer og lokalhistorie og reiser ut til skolen hvor vi sammen med elevene vil bearbeide både kunnskap og råvarer for så å lagre det trygt på glass. 

I den første delen av opplegget tar vi på oss historiske briller for å forstå hva det vil si å konservere og hvorfor kunnskap om konservering er så viktig. Vi ser nærmere på den historiske konserveringsindustrien her i Grimstad hvor det vokste frem en betydelig næring med flere store bedrifter på begynnelsen av forrige århundre. Vi ser på gamle bilder og historiske gjenstander fra produksjonen ved Grimstad gartneri, Grimstad konservesfabrikk, Eddiken og Fuhr.  

Etter den første delen beveger vi oss over til kjøkkenbenken og grytene hvor vi skal lage rabarbrasyltetøy. I grupper får elevene kutte, koke og smake seg fram til sitt eget syltetøy. Vi prøvesmaker hverandres ulike varianter, og elevene får med seg hjem en liten smak av sitt eget syltetøy. 

 

Maks antall elever: 20 (avhengig av kapasitet på deres skolekjøkken) 
Tid: 120 minutter 

NB! Dette opplegget er tilgjengelig i uke 44-47. Våre formidlere besøker skolene på forespørsel. 

Kontakt oss her for bestilling av undervisningsopplegg!